Värmekurvan är en central del i att optimera uppvärmningen av ditt hus med en värmepump. Den beskriver hur varmt vatten din värmepump ska skicka ut till ditt värmesystem beroende på utomhustemperaturen. Genom att ställa in rätt värmekurva kan du säkerställa att ditt hus hålls varmt och skönt, samtidigt som du minimerar energiförbrukningen.
Om du är kund hos Klimio med tjänsten Bekymmersfritt ägande är värmekurvan något vi kan hjälpa dig optimera genom att löpande läsa av och justera värden på distans.
Hur fungerar värmekurvan?
Värmekurvan styr framledningstemperaturen, vilket är temperaturen på vattnet som skickas ut till dina radiatorer eller golvvärmesystem. När utomhustemperaturen sjunker, måste din värmepump öka framledningstemperaturen för att hålla inomhustemperaturen stabil.
Värmekurvan består ofta av tre huvudpunkter som kan justeras:
Baspunkt (ofta +20°C utetemperatur): Här ställs den lägsta temperaturen för framledningen. Vid högre utomhustemperaturer behövs inte mycket värme för att hålla inomhustemperaturen behaglig.
Knäckpunkten: Det är här kurvan kan ändra lutning och visa att systemet behöver mer värme vid en viss utetemperatur.
Ändpunkt (ofta -20°C utetemperatur): Här ställs den högsta framledningstemperaturen in, som krävs när det är som kallast utomhus.
Exakt hur kurvan ser ut och hur den justeras kan skilja mellan fabrikat och modell på värmepumpen. Här är bäst att konsultera manualen för just din värmepump.
Varför justera värmekurvan?
Varje hus har olika behov beroende på isolering, lokalt klimat, värmesystem och hur stort huset är. En felaktigt inställd värmekurva kan göra att ditt hem blir för kallt eller för varmt vid olika väder, vilket kan leda till onödigt hög energiförbrukning. Du bör eftersträva så jämn temperatur som möjligt vid olika utomhustemperaturer.
Om huset oftast känns för kallt på vintern kan det vara ett tecken på att värmekurvan är för låg. Om huset däremot känns som att det blir varmare ju kallare det blir ute kan det vara ett tecken på att kurvan är för brant.
Så här justerar du din värmekurva:
För att uppnå bästa resultat, och därmed högst energieffektivitet, är det tre saker du bör göra innan du gör några förändringar av värmekurvan. Först handlar det om att hantera det som kan maskera hur värmekurvan faktiskt reagerar på olika förändringar, dvs. termostater och rumsgivare:
Öppna alla termostater fullt (eller skruva bort dem): I ett värmsystem med värmepump fungerar termostater ungefär som om du skulle köra din bil med gasen i botten och reglera farten med bromsen – inte särskilt energieffektivt. Istället är det värmepumpen som ska reglera temperaturen. I enskilda rum, kan det gå bra att använda termostater utan att det stör nämnvärt.
Koppla bort rumsgivaren: Om du har en rumsgivare bör du stänga av den under tiden du justerar värmekurvan. Det kan du göra genom att sätta dess påverkan till noll i värmepumpens meny eller helt enkelt plocka ur batterierna. När du är nöjd med din värmekurva kan du återigen aktivera rumsgivaren.
Vänta ett par dagar: När du gjort dessa förändringar är det endast värmekurvan som kommer att styra vilken temperatur värmepumpen ger i ditt hus. I de flesta fall tar det 1–2 dagar för systemet att stabilisera sig (golvvärmesystem är något trögare än radiatorsystem)
När temperaturen stabiliserat sig kan du sätta igång med justering av värmekurvan. Hur du går tillväga för att justera värmekurvan på just din värmepump kan skilja mellan olika tillverkare och modeller. Därför gör du bäst i att kika i manualen. Grundprinciperna är dock desamma.
Identifiera grundkurvan: Din värmepump driftsätts med den värmekurva som vi bedömt passar ditt hus. Denna fungerar som ett utgångsläge men behöver oftast finjusteras eftersom varje hus är unikt.
Öka eller sänk kurvan: Om ditt hus är för kallt under kalla dagar kan du behöva höja kurvan (ändpunkten) så att mer värme levereras när temperaturen sjunker. Om huset känns istället känns för varmt kan du sänka den. Små justeringar räcker ofta för att göra en stor skillnad.
Justera parallellförskjutning (offset): De flesta system låter dig även justera värmekurvan genom en parallell förskjutning. Detta betyder att du kan flytta hela kurvan uppåt eller nedåt utan att ändra lutningen, vilket kan vara användbart om du vill justera för en generell temperaturförändring i huset utan att påverka hur systemet svarar vid olika utomhustemperaturer.
Testa och utvärdera: När du har justerat värmekurvan, ge systemet några dagar att stabilisera sig och se hur temperaturen känns i huset. Om det behövs kan du fortsätta justera. Du finner ofta rätt värmekurvan snabbast genom att bara göra små förändringar i taget. Anteckna gärna vad du justerat varje gång. Det är annars lätt att glömma!
När du är nöjd med värmekurvan och upplever temperaturen som jämn kan du åter aktivera rumsgivaren. Är det så att du vill ha det generellt svalare i något sovrum är det bästa att justera flödet till just det rummet via golvvärmefördelaren eller på den/de radiatorerna. Om du har ett rum som är särskilt utsatt för solinstrålning kan du där använda termostat för att få jämnare temperatur.
Skulle det sedan vara så att du märker att det vid en viss temperatur utomhus blir för varmt eller kallt kan du behöva göra en så kallad punktförskjutning, eller "knäcka kurvan". Det kan du läsa mer om här.
Användning av rumsgivare för finjustering
Rumsgivare kan hjälpa till att finjustera temperaturen inomhus genom att ge feedback till värmepumpen och anpassa uppvärmningen efter rumstemperaturen istället för enbart utomhustemperaturen. Detta bidrar till ett jämnare och mer energieffektivt uppvärmningsresultat. Kom ihåg att påverkan som rumsgivaren kan ge dock är begränsad så det är viktigt att värmekurvan är rätt i grunden.
Genom att förstå och justera värmekurvan kan du inte bara förbättra komforten i ditt hem, utan också optimera energiförbrukningen och spara på uppvärmningskostnader.
Comments