Frikyla – värmepumpar som kyler | Klimio
top of page
Familj njuter av frikyla en varm sommardag

Frikyla

Låt värmepumpen ge billig svalka under varma sommardagar eller kyla till din vinkällare.

En pump, två användningsområden

Inte alla vet att värmepumpar också kan användas till att kostnadseffektivt kyla hemmet. Med rätt installation kan du till exempel använda din värmepump för att svalka huset under sommaren eller kyla en mat- eller vinkällare – mer kostnadseffektivt än med en vanlig kylanläggning. Det finns olika sätt att kyla med en värmepump, det kan ske genom så kallad passiv eller aktiv frikyla.

Passiv kyla

En av de stora fördelarna med bergvärme är att det kan användas för att ge passiv kyla. Driftskostnaden för passiv kyla är mycket liten. För svalka under en hel sommar rör det sig om några få hundralappar för elen som krävs. Med passiv frikyla utnyttjas den lägre temperaturen nere i berggrunden, vilken håller runt sju grader året om. En cirkulationspump för upp kylan ur energibrunnen och den sprids sedan i huset med hjälp av en eller flera fläktkonvektorer. De ser ofta ut som vanliga väggelement men kan även monteras antingen i tak eller golv.

För att kunna använda passiv frikyla behövs utöver en cirkulationspump och fläktkonvektorer rördragning från bergvärmepumpen till varje fläktkonvektor. Priset för en installation beror på om du önskar en eller flera fläktkonvektorer samt hur lång rördragningen blir. Den totala kostnaden inklusive material börjar på runt 35.000 kronor.

Skulle du välja att inte investera i frikyla från början kan du med Klimio vara trygg att du kommer ha möjlighet att skaffa det i framtiden utan att den ursprungliga installationen behöver byggas om. Vi erbjuder nämligen vid alla bergvärmeinstallationer att förereda för passiv kyla. Det är ingen stor extra kostnad och kan spara mycket pengar den dag du vill skaffa frikyla.

Aktiv kyla

Om du har en luft/luft- eller luft/vattenvärmepump är inte passiv frikyla möjligt men du kan istället utnyttja så kallad aktiv frikyla. Det betyder helt enkelt att värmepumpen vänder processen den använder för att generera värme till att istället generera kyla, ungefär som ett kylskåp. Vissa tillverkare erbjuder även denna funktion i sina bergvärmepumpar. Aktiv kyla ger en högre kyleffekt än passiv kyla. Nackdelen är att det drar lite mer el. Med frånluftsvärmepumpar har du inte möjlighet till frikyla men du kan uppnå en svalkande effekt genom att öka ventilationen nattetid när utomhustemperaturen är lägre.

 

För de flesta luft/luftvärmepumpar behövs inget extra för frikyla, utan det är helt enkelt bara att ställa in dem på kyla istället för värme. Luft/vattenvärmepumpar behöver däremot kompletteras. Precis som för passivkyla behövs bland annat en cirkulationspump, extra rördragning samt fläktkonvektor. Det behövs även en isolerad volymtank och den totala kostnaden för att installera frikyla börjar på runt 40.000 kr. En luft-luftvärmepump kostar å andra sidan från ca 25.000 kr med installation.

Tar under en minut.

bottom of page