top of page

Så luftar du din golvvärme – steg för steg

När golvvärmen inte riktigt värmer som den ska, kan det bero på att det har samlats luft i systemet. Ett vanligt tecken är att golvet känns kallt i vissa rum eller att tilloppsledningen är varm medan returledningen är kall. Då är det dags att lufta din golvvärme – och det är enklare än du tror.


Varför ska man lufta golvvärme?

Luft i golvvärmesystemet hindrar varmvatten från att cirkulera som det ska, vilket leder till ojämn uppvärmning och sämre komfort. Genom att lufta systemet tar du bort luftbubblor som annars kan blockera flödet. Särskilt värmepumpar är känsliga för nedsatt flöde så luft i systemet kan lätt leda till onödiga larm och servicebesök.


Luftning av golvvärmen är särskilt viktigt när värmesäsongen drar igång på hösten samt några veckor efter en installation av värmepump eller ett servicearbete. Efter att nytt, friskt vatten fyllts på kommer små luftbubblor att frigöras och ansamlas med tiden.


Steg-för-steg: Lufta golvvärme själv

Innan du börjar – plocka fram en skål eller kopp att fånga upp vatten med samt en trasa.


1. Stäng av värmepumpen eller cirkulationspumpen

Det första steget är att stänga av cirkulationen i systemet. Detta förhindrar att luft fortsätter att pumpas runt medan du luftar.


2. Hitta avluftningsventilerna

Dessa finns oftast på golvvärmefördelaren – systemets nav där slingorna möts. Ventilerna sitter vanligtvis på de högsta punkterna. Se bilden nedan för att identifiera de olika delarna på din golvvärmefördelare. Det kan se lite annorlunda ut på din, men delarna ska vara desamma.


3. Öppna försiktigt ventilerna

Placera skålen under ventilen och öppna långsamt. Först kommer luft pysa ut, därefter kommer vatten. När det rinner stabilt med vatten utan bubblor, kan du stänga ventilen igen.



En golvvärmefördelares olika delar
En vanligt förekommande golvvärmefördelare från LK
  1. Avluftningsventil – stam för tillopp (utgående vatten)

  2. Avluftningsventil – stam för returvatten

  3. Hattar för returvatten

  4. Övre påfyllningsventil – ingående vatten

  5. Undre påfyllningsventil – utgående vatten (till avlopp)

  6. Flödesmätare


Spola och justera slingorna

Om du fortfarande har problem med kalla golv eller ojämn värme, kan det vara bra att spola igenom slingorna och justera flödet.


Så här gör du:

  1. Stäng alla slingor på returledningen med hattarna på golvvärmefördelaren.

  2. Anslut slangarna. Ta av locken på påfyllningsventilerna och anslut sedan slangarna – ingående vatten i den övre och utgående vatten i den undre.

  3. Koppla en trädgårdsslang till påfyllningsventilen (övre = vatten in, undre = till avlopp).

  4. Öppna en slinga i taget och spola igenom i cirka 5 minuter innan du stänger och går vidare till nästa.

  5. Kontrollera flödesmätarna så att de inte är stängda.

  6. Avsluta påfyllningen. Stäng av vattnet och koppla bort slangarna.


Nu kan du sätta på värmepumpen eller cirkulationspumpen igen. Det som återstår är nu att justera flödet efter de instruktioner som medföljde ditt golvvärmesystem. OBS: Detta görs alltså när systemet är i drift igen.


Tips för effektiv golvvärme

  • Lufta systemet minst en gång per år, gärna på hösten.

  • Kontrollera flödesmätarna då och då.

  • Har du fortfarande ojämn värme? Då kan det vara dags för en professionell genomgång.


Behöver du hjälp med golvvärme?

Hos Klimio hjälper vi dig inte bara med värmepumpar – är du kund hos oss med serviceavtal stöttar vi dig även med felsökning och optimering av din golvvärme. Kontakta oss om du är osäker på hur du ska gå tillväga, så hjälper vi dig gärna.


Vanliga frågor om att lufta golvvärme


Hur ofta ska man lufta golvvärme? En gång per år räcker oftast, men lufta alltid efter större ingrepp eller om du märker att värmen inte fungerar som den ska.


Kan man lufta golvvärme själv? Ja, om du har tillgång till fördelaren och lite grundläggande händighet går det utmärkt att göra själv.


Varför är golvet kallt trots att värmen är på? Det kan bero på luft i systemet, stängda slingor eller för lågt flöde i en del av huset.

Comments


bottom of page