top of page

GUIDE: Så motionerar du radiatorventilerna

Updated: Sep 21, 2023

Efter värmesystemets långa sommarpaus är det dags att skaka liv i husets element. Inte helt sällan är det ett eller flera element som strejkar - något som du lätt kan fixa själv på några minuter.

En vanlig orsak är att ventilstiftet inuti termostaten fastnat under sommaren. För att avhjälpa detta behöver du motionera radiatorventilerna:


  1. Ta loss termostaten. På äldre modeller är termostaten säkrad med en pinnskruv som enkelt lossas med en insexnyckel. På många nya termostater behöver du bara skruva på en krage för att lossa på den.

  2. Tryck på ventilen som gömmer sig bakom termostaten. Stiftet ska tryckas in 2-3 millimeter för att sedan fjädra ut igen. Ibland kan stiftet ha satt sig och behöver då lite massage för att vakna till liv igen.

  3. Om stiftet fortfarande sitter fast kan du knacka lite lätt på ventilens sida och trycka stiftet in och ut tills det rör sig som det ska. Detta lossar på eventuell smuts och kalkavlagringar. OBS! Dra aldrig i stiftet, det kan lossna och orsaka läckage.

  4. Kontrollera att radiatorn inte läcker. För bäst driftsekonomi kan du med fördel låta termostaten förbli demonterad*.*Vi på Klimio rekommenderar inte att man använder termostat på sina radiatorer om man har en värmepump. Anledningen bakom detta är att termostaten inte arbetar i synk med pumpen, vilket innebär att termostaten kan strypa flödet samtidigt som pumpen försöker producera värme. Detta gör att onödig energi går åt till uppvärmningen, samt kan leda till att pumpen börjar larma i onödan.


bottom of page