Flera elnätsföretag har redan infört effektariffer och andra är på god väg, vilket kan komma att påverka många hushåll, särskilt villaägare med ojämn elförbrukning. Syftet med dessa nya avgifter är att stimulera effektiv elanvändning, särskilt under tider med hög belastning. Men vad betyder egentligen effekttariffer för dig som villaägare? Och hur kan du anpassa ditt beteende för att minimera din elkostnad? Låt oss reda ut detta!
Bakgrund: Vad är effekttariffer?
Enligt en ny lag måste alla elnätbolag införa effekttariffer senast 2027. Målet är att få elkonsumenter att sprida ut sin elanvändning över dygnet så att elnätet inte blir överbelastat. Det är viktigt att notera att de nya effekttarifferna gäller själva näträkningen, alltså avgiften du betalar till elnätbolaget, t.ex. Ellevio, för att få strömmen till ditt hus. Detta är alltså separat från kostnaden för den el du faktiskt konsumerar, som du köper från ditt elhandelsbolag, t.ex. Tibber. Nedan går vi igenom hur de nya kostnaderna är uppdelade och vad som ändras jämfört med tidigare. Det finns en stor variation i hur bolagen har valt att utforma och implementera effekttariffer. Det är viktigt att ha koll på hur effekttarifferna ser ut hos det elnätsföretag som driver elnätet där du bor. Många av Klimios kunder har Ellevio, vilka inför effekttariffer efter nyår 2024 och vi tar deras prismodell som exempel.
Hur ser den nya strukturen ut?
I det gamla systemet bestod avgifterna av två delar: en fast månadsavgift (345 kr för 16A huvudsäkring) och en rörlig avgift (30 öre/kWh) baserat på förbrukningen. Till detta betalar du även energiskatt baserat på din förbrukning, men vi bortser för enkelhets skull från denna i jämförelsen.
I Ellevios nya system är avgifterna uppdelade i tre delar: en månadsavgift (samma som tidigare), en lägre rörlig kostnad per kWh och en effekttariff som baseras på de tre timmar varje månad då din förbrukning är som högst. Den nya rörliga kostnaden är mycket låg på 5 öre/kWh, medan effektariffen är hög, på 65 kr multiplicerat med snittet av dina tre högsta topparna i kW. Toppar mäts mellan hela klockslag och de som inträffar mellan 22:00–06:00 reduceras med 50% i beräkningen. Det innebär i praktiken att toppar som sker under natten nästan aldrig kommer att bli grund för beräkningen.
exempel: Nuvarande system vs. nytt system
Nuvarande system: Anna betalar en fast avgift på 345 kr per månad, plus 30 öre per kWh du förbrukar. Om Anna använder 1.000 kWh under en månad blir hennes kostnad 645 kr (345 kr + 1000 kWh × 0,30 kr).
Nya systemet: Den fasta månadsavgiften är densamma, men den rörliga kostnaden har sänkts till 5 öre per kWh. Däremot införs nu en effekttariff som baseras på Annas tre högsta förbrukningstoppar under månaden. Om hennes tre högsta timmar är 6 kW, 7 kW och 8 kW, blir snittet 7 kW. Detta snitt multipliceras med 65 kr, vilket ger en effekttariff på 455 kr. Totalt landar kostnaden på 800 kr – vilket är en betydande ökning, trots att förbrukningen är exakt densamma.
Vad innebär detta för villaägare?
Det nya systemet kan få stor inverkan på hushållens kostnad för elnätet. De som har ojämn förbrukning med höga toppar, till exempel de med elbil eller som ibland använder bastu, kan få högre kostnad, medan de med låga toppar kan få lägre kostnad. Under sommarmånader när övrig förbrukning är låg kommer detta att märkas som tydligast:
Som exempel kan vi ta Anna, som gillar att basta och har elbil och solceller:
Anna använde under juni månad bara 400 kWh (ingen uppvärmning och solceller som hjälpte till). Med det gamla systemet blev kostnaden 465 kr (345 kr + 400 kWh × 0,30 kr).
I det nya systemet tillkommer dock effekttariffen. Om de tre högsta timmarna den månaden blev 10 kW i snitt (på grund av bastu och elbilsladdning på kvällen), blir kostnaden för effekttariffen 650 kr (10 kW × 65 kr). Totalt landar då elnätskostnaden på 995 kr, dvs. mer än dubbelt så dyrt mot tidigare.
Om du vill se hur effekttariffer skulle ha påverkat dig det senaste året kan du gå in på Ellevios progonos på Mina sidor här. Där kan du se månad för månad vad du faktiskt betalat och vad du skulle ha betalat med den nya prismodellen.
Hur kan du anpassa ditt elbeteende?
Nyckeln till att minska kostnaderna, eller undvika en ökning, med effekttariffer är att hålla nere de högsta topparna i din elförbrukning. Här är några tips för att lyckas med det:
Sprid ut eldrivna aktiviteter – Undvik att köra flera elintensiva apparater samtidigt. Ladda till exempel elbilen när övrig förbrukning är låg. Om du ska använda något särskilt elintensivt, t.ex. värma bastun, försök sprida effekten över två timmar, t.ex. 18:30–19:30, snarare än 18:00–19:00. Då räknas halva effekten 18–19 och halva 19–20.
Använd el på natten – Toppar som sker mellan 22.00 och 06.00 halveras i beräkningen, vilket gör det billigare att till exempel ladda elbilen under dessa tider.
Styrning av värmepumpen – Det bästa är sannolikt ofta att låta värmepumpen gå så jämnt som möjligt, med undantag för ett par saker: legionellakörning och varmvattenberedning. I båda dessa fall kräver värmepumpen högre effekt än normalt och det är bra att genom schemaläggning förlägga dem till låglasttimmar.
En varning om elprisstyrning – Om du använder system som Ngenic eller Nibe SPA för att styra uppvärmning efter elpris tänk på att dessa riskerar att öka effekttopparna i deras strävan att undvika höga elpriser. Systemen har idag inte möjlighet att ta hänsyn till din övriga effektanvändning.
Solceller och batterier – Solceller kan hjälpa till att minska topparna under dagen, och batterilager kan vara ett bra komplement för när solen inte skiner. De är dock kostsamma investeringar och det kan vara svårt att på förhand räkna på hur de kommer att löna sig.
Sammanfattning
Effekttariffer är här för att stanna, och de kommer att påverka hur vi behöver se på vår elförbrukning. Nyckeln till att hålla kostnaderna nere är att undvika höga effekttoppar och planera sin förbrukning smart. Genom att anpassa några enkla rutiner i din vardag kan du reducera kostnaden för elnätsavgifterna och få en mer förutsägbar elräkning.
Vill du veta mer om hur vi på Klimio kan hjälpa dig att optimera ditt energianvändande vad gäller uppvärmning? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta rätt lösning för dina behov.
コメント