top of page
Klimio-logotyp-orange_edited.png
Hub [beta]

Bli betatestare av Klimio Hub

Grattis! Om du hittat hit betyder det att du har blivit inbjuden som testanvändare av vår självlärande optimering av värmepumpar.

Det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. All feedback du vill ge tar vi dock tacksamt emot!

Innan du ansluter, läs igenom förutsättningarna för att ansluta nedan samt tipsen.

image002.png

Gå med i vår Facebookgrupp

Vi har skapat en grupp på Facebook för de första testanvändarna. Där kan ni ställa frågor, komma med tips, rapportera buggar, önska nya funktioner, med mera. Vi som är med i gruppen bidrar till att tjänsten ska bli så bra som möjligt och passa användarnas behov.

Enkelt och tryggt

Ingen ny hårdvara

Du kopplar upp dig snabbt och enkelt via din befintliga login till tillverkaren av din värmepump.

Riskfritt

Styrningen är "mjuk" och påverkar bara sådant du kan justera själv. Den innebär inte några risker för din värmepump.

Du har kontroll

Du väljer själv vilken typ av optimering som ska göras och kan när som helst stänga av, eller koppla ifrån helt.

geo600_800x600_2.gif

Viktiga förutsättningar

Det finns flera förutsättningar som behöver uppfyllas för att du ska kunna bli testanvändare redan nu. 

1. IVT Geo 600 eller Bosch 7800i

I en första omgång öppnas tjänsten bara upp för användare av IVT Geo 600 eller Bosch Compress 7800i. Vi kommer sedan att öppna upp för fler modeller och fabrikat.

2. Utrustad med rumsgivare

En annan förutsättning i nuläget är att värmepumpen är utrustad med rumsgivare från IVT/Bosch. Saknar du rumsgivare kan du beställa en trådlös rumsgivare till rabatterat pris: 1.500 kr inkl. frakt. Maila kontakt@klimio.com.

Vi svarar snabbt på både mail och telefon.

granne@klimio.se

021-149 400

Vi svarar snabbt på både mail och telefon.

granne@klimio.se

021-149 400

3. Uppkopplad till internet, med app

Din värmepump behöver vara uppkopplad till internet, så att du kan se och styra den genom appen IVT Anywhere II eller Bosch HomeCom Easy.

Har hårdvaran men inte kopplat upp?

Ibland händer det att man har hårdvaran (internetmodul och rumsgivare) men inte lyckats koppla upp den pga olika problem. Då hittar du en bra guide här.

Så får du ut maximalt av optimeringen

Öppna termostater

Genom att inledningsvis sätta alla termostater till max för både radiatorer och golvärme ger du optimeringen bäst förutsättningar. Efter någon dag kan du sänka i enskilda rum om där blir för varmt.

Rätt placering rumsgivare

Rumsgivaren ska placeras på mellan 1–1,5 m höjd i ett rum som varken är kallare eller varmare än huset överlag. Den ska vara skyddad för solinstrålning,  värmekällor och drag från fönster, ytterdörr eller ventil.

Bra flöde i systemet

Säkerställ bra flöde i ditt värmesystem genom att lufta, fylla upp till rätt tryck och rensa smutsfilter, om du inte gjort detta nyligen. Här har du en guide för luftning och här en för smutsfilter.

Vanliga frågor

Fler frågor? Maila hub@klimio.com eller skriv i Facebookgruppen. Vi fyller på sektionen efterhand.

Hur mycket energi kan jag spara?

Det är väldigt individuellt och beror på flera faktorer. Initiala resultat visar på att den ofta är över 10%. Hur mycket du sparar beror bland annat på hur väl injusterat ditt system redan är. Har du t.ex. en mycket bra värmekurva (där innetemperaturen ligger stabil oavsett utetemperatur) kan besparingen vara mindre. I vissa fall, t.ex. om din faktiska rumstemperatur ligger under vad du har inställt (för hög värmekurva) kan energiförbrukningen öka, om du inte inte sänker den inställda temperaturen. Vårt system kommer som grund alltid att sträva efter att pricka din inställda temperatur.

Hur styr ni min värmepump?

Styrningen är "mjuk", vilket innebär att systemet inte ändrar i värmepumpens egna reglersystem. Detta är utvecklat och framtestat av tillverkarens experter. Istället ger systemet de bästa möjliga underlaget för reglering av värmepumpen, baserat på miljontals datapunkter från värmepumpens driftshistorik, väderprognoser och, om du har rörligt timpris på el, aktuella spotpriset. Optimeringen sker med hjälp av maskininlärning. Det är en typ av artificiell intelligens (AI) som är självlärande. Ju mer datavariationer, dvs ju fler installationer och olika situationer den erfar, desto bättre blir den. 

Hur snabbt kan jag se resultat?

När du kopplar upp din pump går systemet igenom all historisk driftsdata för din pump, ofta många miljoner datapunkter. Baserat på de variationer som finns där (utetemperatur, framledning, innetemperatur, mm) kan systemet snabbt finjustera modellen för din pump och ditt hus värmetröghet. Med det sagt kan det i vissa fall hända att innetemperaturen de första dagarna varierar lite mer. Händer det lär sig modellen snabbt och förbättrar för att maximera kostnadsbesparing.

Kan optimeringen påverka min garanti? 

Kort svar, nej. Eftersom vi inte påverkar värmepumpens reglersystem, eller lurar värmepumpen med felaktig data är optimeringen inget som påverkar tillverkarens garanti. De justeringar som görs är sådant du i praktiken själv hade kunnat göra i värmepumpsmenyn, om du haft samma löpande information om vad som vore optimalt som AI:n har.

Kan ni verkligen göra det bättre än tillverkarna?

När det gäller reglering av värmepumpen kan ingen det bättre än tillverkarna. Det som saknas är dock kunskap och resurser inom avancerad AI och de möjligheter det medför när det gäller bearbetning av massiva mängder data. Med hjälp av maskininlärning har vi byggt ett system som kan analysera och dra slutsatser från historisk driftsdata från din och andra, liknande installationer, såväl som väderdata och spotpriser på el. Baserat på all denna data lär sig systemet vilka driftsparametrar, såsom reglering av värmekurva och planering av varmvattenproduktion som resulterar i lägst kostnader för dig som användare.

Påverkar det komforten?

Ja, men påverkan på komforten är generellt positiv. Innetemperaturen blir jämnare och varmvatten finns när du behöver det. Aktiverar du en högre grad av elprisstyrning ("Max Savings") tillåter du dock att innetemperaturen kan avvika som mest 1,5 grader när elpriset är högt. För "Balanced" är avvikelsen begränsad till 1 grad och för "Comfort" 0,5 grader.

Hur gör jag om jag behöver hjälp?

Skriv till hub@klimio.com. Om det är en fråga du tror att fler kan ha nytta av kan du istället lägga upp den i Facebookgruppen på sidan Support.

Vilka är Klimio?

Klimio AB är ett företag med syftet att göra värmepumpar lättare och bättre för alla: husägare, installatörer och tillverkare. Vi är i grunden ett mjukvaruföretag men installerar även värmepumpar hos villaägare över stora delar av mellersta och södra Sverige. Vi har djupa samarbeten med flera ledande tillverkare, såsom Nibe, Bosch/IVT, Viessmann, Daikin, ComfortZone och Qvantum. 

bottom of page